Roken – Ik Stop Ermee

Voor degenen die moeite hebben met stoppen van roken biedt Stichting Ik Stop Ermee een cursus van 4 uur. Ex-rokers blijken er honderden euro’s mee te besparen, maar wat een veel grotere winst is: minder stress en dagelijks meer energie.

In de uitzending van Nieuwsuur zaterdag 30 december 2017 wordt de cursus besproken met twee cursisten en een verslavingsarts. De arts verbaasd zich over dat voor andere verslavingen, waaronder alcohol, hulpmiddelen worden om te stoppen en voor roken niet. Het effect van roken openbaart zich vele jaren later en bij bijv. alcohol zijn de gevolgen veel directer zichtbaar of worden beleefd. Een cursist was cynisch en verbaasd zich er zelf over dat de cursus haar overtuigd en geholpen heeft om ermee te stoppen. De arts adviseert wel om de huisarts te betrekken bij het stoppen met roken. Niet voor alle rokers is het risicoloos, onder voor wie medicijnen gebruikt, om in een keer helemaal te stoppen. Ook kan de huisarts ondersteuning bieden mocht het niet in één keer lukken.

Ik Stop Ermee zegt er zelf over:

Na één training van vier uur NOOIT meer behoefte aan een sigaret? U kunt het zich niet voorstellen en toch is het zo. Het slagingspercentage van deze cursus is hoog: 81%. De workshop is als volgt opgebouwd:
– Waarom rookt u (nou echt)?
– Waarom is stoppen zo ingewikkeld (fysiek en mentaal)?
– Hoe niet te stoppen (o.a. minderen, onthouding, vervangen, eten, medicijnen en twijfel).
– Hoe wél te stoppen en wat u precies kunt verwachten nadat u gestopt bent.
Er wordt niet gesproken over de redenen waarom u zou moeten stoppen met roken. Die kent u al. In deze cursus gebruiken we de kennis van de tabaksindustrie tegen de tabaksindustrie. Hoe werkt roken nou echt? U krijgt van ons een soort stappenplan bestaande uit twee stappen en 7 eenvoudige instructies.

“Leef bewust gezond verder door met roken te stoppen”